De verantwoordelijkheid van een fokker is groot. Je bent niet alleen verantwoordelijk voor de katten in je cattery en dat de kittens die jouw kattten gaan voortbrengen gezond zullen zijn (zie verantwoord fokken). Maar ook dat de kittens voldoen aan de rasstandaard van jouw ras.
Ieder ras heeft een beschrijving van de “perfecte” kat (de rasstandaard) en het is aan jou als fokker om dit beschreven ideaal zo goed mogelijk te benaderen. TICA heeft meer dan 70 rassen erkend. Tijdens TICA shows worden de ingeschreven katten van deze rassen beoordeeld door een keurmeester.
Je vraagt je misschien af waarom je als fokker je kat of kitten zou laten showen op een TICA show? Hier zijn een aantal redenen:
1. Je krijgt als fokker een beeld of je met je cattery op de goede weg bent! Voldoen jouw fokkatten daadwerkelijk aan de beschreven rasstandaard en behoren zij tot de beste van het ras? Hoe doen je katten het ten opzichte van de andere katten en op welke punten kun jij je fokprogramma nog verder verbeteren?
2. Je ontmoet heel veel andere fokkers. Dit kunnen fokkers van jouw ras zijn maar je ontmoet ook heel veel andere fokkers die allemaal een ding gemeen hebben: de liefde voor katten en wat is leuker dan een hele dag met katten bezig te zijn.
3. TICA shows zijn altijd internationaal. Dit betekent dat je fokkers en hun katten uit de hele wereld tegen kunt komen.
4. Bij TICA wordt er gekeurd volgens een “ringsysteem“. Dit betekent dat alle katten van hetzelfde ras tegelijk worden gekeurd. De keurmeester kijkt in hoeverre de kat voldoet aan deze beschreven rasstandaard en selecteert zijn/haar top 10 katten voor een plek in de finale. Je ziet dan ook direct hoe jouw kat “geplaatst” wordt ten opzichte van de “concurrentie”.
5. Daarnaast wordt je kat op een TICA show door minimaal 5 keurmeesters beoordeelt, waardoor je een goed beeld krijgt hoe je kat het doet. En jij verveelt je geen moment want je hebt de hele dag genoeg te doen!
6. TICA keurmeesters behoren tot de beste van de wereld. Zij zijn getraind hoe zij ieder ras het beste kunnen behandelen en beoordelen niet alleen of je kat aan de rasstandaard voldoet, maar letten ook op alle gezondheidskenmerken zoals cow hocking, kan de kat goed ademhalen, eventuele staartfouten etc.
7. Omdat een TICA keurmeester alle aanwezige katten keurt, heeft hij / zij geen tijd om een geschreven rapport op te stellen. Maar wees niet bang! Mocht je vragen hebben, dan kun je altijd aan het einde van de dag naar de keurmeester gaan en je vragen stellen.
8. Doet je kat het goed, dan kun je hiermee titels behalen die vermeld zullen worden op onze stambomen. TICA kent een aantal verschillende titels : van Champion tot Supreme Grand Champion, maar ook Regional Winner (RW) of zelfs International Winner (IW). Met deze laatste titels wordt aangegeven dat je kat tot de top 25 van de Regio (RW) of zelfs van de Wereld (IW) behoort!
9. TICA shows zijn daarnaast vooral leuk en gezellig!